Indoire abkant

indoire-abkant-cnc

Abkant, (termenul din limba română provine din termenul german „Abkantpresse”) este o mașină unealtă specializată în îndoirea foilor de tablă, folosită în industria confecțiilor metalice. Abkanturile pot fi cu acționare manuală, hidraulică sau servoelectrică. După traversa care este mobilă pot fi cu falca mobilă jos sau cu traversă superioară mobilă (la abkanturile moderne). Controlul unghiului poate fi făcut cu limitatori sau prin CNC (comandă numerică).

Presele abkant CNC se diferențiază după numărul de axe comandate CNC. În general axele se codifica astfel : Y1-Y2: cursele celor doi cilindri ce acționează traversa mobilă (și care definesc unghiul obținut) ; X: cursa cutitului ce definește cota de îndoit ; Z1-Z2 : mișcările cutitelor în lungul liniei de îndoit ; R: coborârea-ridicarea sistemului de susținere a cutitelor si limitatorilor. După tehnologia de îndoire pot fi cu îndoire pe fundul matriței (engleză: coining) sau în aer. Abkanturile CNC lucrează de regulă pe principiul “îndoire în aer” pentru că pot controla foarte precis coborârea cutitului în prismă.

Actionarea traversei mobile se face cu doi cilindrii hidraulici honuiti si cromati dur. Sincronizare electronica totala la deplasarea traversei, prin tehnologie cu supape proportionale, care asigura o acuratete maxima si o repetabilitate a indoirii prin monitorizarea constanta si corectarea paralelismului de deplasare a traversei cu ajutorul echipamentului CNC. Masurarea deplasarii traversei cu rigle liniare este de mare precizie.